Allergisch voor haarverf – Wat nu?

Toen ik ruim 20 jaar geleden begon in het kappersvak hoorde ik het bijna nooit, dat mensen allergisch waren voor haarverf.  Nu kom ik het geregeld tegen.

Lichte irritatie

Vaak begint het met lichte irritatie, jeuk, roodheid of een droge hoofdhuid. vaak wordt dit als normaal beschouwd, maar pas op! Dit kan heel gemakkelijk overgaan in een allergie. De reactie wordt dan steeds heviger en blijft langer aanhouden, soms tot dagen of weken na het kleuren. Er zijn zelfs mensen, die na het kleuren van hun haar met een gezwollen hoofd in het ziekenhuis belanden.
Meestal is de veroorzaker de stof PPD (P-Phenylenediamine)

Allergisch voor PPD, wat nu?

Er bestaat geen pil voor, het enige wat werkt is de stof PPD te vermijden.
Er zijn chemische haarkleuringen, die vrij zijn van PPD, vaak zit er dan een toevoeging in van een ander stofje met dezelfde werking als PPD. Soms gaat het kleuren daarmee wel even goed. Echter vaak niet lang en zal er ook voor dit stofje een allergie gaan ontstaan.

Plantaardige kleuring

Plantaardige kleuringen worden gemaakt op basis van bloemblaadjes, bloemstampers, schors, blaadjes of wortels van kleurstofplantjes. De planten worden gedroogd en vervolgend tot zeer fijne poeder vermalen. Wil je meer weten over deze plantenkleuring, lees dan hier verder.

Voor wie is een plantenkleuring geschikt?

Een plantenkleuring is geschikt voor iedereen, die de eigen haarkleur wil verlevendigen zonder nadelige bij-effecten. Vrouwen, die allergisch zijn voor chemische haarkleuringen, vrouwen, die zwanger zijn of borstvoeding geven, maar ook wanneer je bewust leeft en een natuurlijke oplossing zoekt voor het kleuren van je haar. Ook mag een plantaardige haarkleuring gebruikt worden tijdens of na een chemotherapie.