De 3 stappen voor de beste haarverzorging
- Oliebad
- Reiningen
- Conditioneren
1. Oliebad
In Ayurveda is het al lang bekend. Regelmatig een oliemassage van de hoofdhuid is versterkend voor het haar en de haarwortels. In India is het zelfs heel gebruikelijk om het haar voor iedere wasbeurt te oliën.
Nadat je het haar grondig, maar voorzichtig hebt uitgeborsteld breng je het oliebad aan op het droge haar. De reden hiervoor is eenvoudig: water verhindert dat de werkzame stoffen van de olie het haar binnen kunnen dringen. Andersom werkt het ook, de olie zorgt ervoor, dat het water de haren niet kan verweken en dat de huidbarrière intact blijft. Je mag het 5 minuten tot wel een hele nacht laten intrekken voor je je haar gaat wassen.
Het is belangrijk, dat je hiervoor een pure plantenolie gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een zuivere olie zoals: kokosolie, jojobae-olie, olijfolie, sesamolie. Kies wel altijd een eerste persing biologische olie, doe je dat niet, dan heeft het niet genoeg voedingswaarde voor je haar. Of je kiest voor de Renovator van Hairborist, met een unieke mix van de rijkste planten oliën , verrijkt met bestanddelen afkomstig uit etherische oliën. Dan weet je zeker, dat je goed zit…
Nog mooier is om de plantenolie aan te vullen met etherische oliën afgestemd op haar- en/of huidproblemen. Hairborist heeft mooie mixen van etherische oliën afgestemd op diverse haar/huidproblemen. Ik adviseer je graag welke je hiervoor het beste kunt gebruiken.
Op haar wat heel erg poreus, droog en pluizig is kun je ook een heel klein beetje olie op het vochtige haar aanbrengen, nadat je alle 3 de stappen hebt gedaan. De olie zorgt er dan voor, dat het vocht in het haar blijft en zorgt zo voor hydratatie.
2. Reinigen
Goede reiniging is essentieel voor een gezonde hoofdhuid. Gezond haar kan alleen groeien uit een gezonde hoofdhuid.
Wanneer je je haar niet goed reinigt kun je last krijgen van build up, haaruitval, eczeem, allergiën of droge, broze haren. Toch moet je je haar ook niet te vaak reinigen. Je haar elke dag wassen is niet nodig en zelfs schadelijk voor je haar.
Mijn advies is daarom om 1 of 2 keer per week je haar te wassen met een natuurlijke shampoo (geen haarzeep of shampoo bar, maar daarover later in een andere blog meer…)
Nu zeg ik haren wassen, maar wat je eigenlijk vooral moet doen is je hoofdhuid wassen!! Je hoofdhuid heeft de reiniging echt nodig en je haar eigenlijk niet. Het reinigen van de hoofdhuid is dus het belangrijkste!
Een goede shampoo bevat zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten! Slechte ingrediënten in je shampoo kunnen je haar beschadigen en dat hersteld niet zomaar meer. Let er dus goed op dat er geen zware reinigers, harde alcoholsoorten, parabenen en siliconen in je shampoo zitten.
3. Conditioneren
Een conditioner breng je alleen aan op het haar aan. (deze dus juist weer niet op de hoofdhuid)
Waarom is conditioneren zo belangrijk?
Een conditioner herstelt de pH-waarde van het haar, hierdoor zijn haar en huid beter gehydrateerd en beter bestand tegen o.a. kammen en weersinvloeden. Het zorgt dat de haarschubben weer sluiten. Dit is nodig om het haar gemakkelijk te kunnen ontwarren en glans aan het haar te geven. Een goede conditioner verzwaart je haar overigens niet.
Spoel je conditioner altijd snel uit met lauw en liever nog met koud water. Is je conditioner uitgespoeld, dan je haar niet meer onder het water houden.
Nog een paar extra tips.
Het haar afdrogen doe je heel voorzichtig!!
Je haar is een teer weefsel. Eenmaal beschadigd, dan is het niet meer te herstellen, dus wees er zuinig op! Niet ruw gaan boenen om het af te drogen, maar voorzichtig droog deppen of de handdoek om je hoofd binden, zodat het het vocht kan opnemen.
Goede haarverzorging is er vooral op gericht om het haar niet te belasten en gezond te houden.
Dat doe je door gebruik te maken van natuurlijke producten en behandelingen en het vermijden van synthetische. Minder product te gebruiken, minder lang te wassen en met minder warm water.
En het mooie is, dat je op deze manier niet alleen beter bezig bent voor de gezondheid van jezelf en je haar, maar ook voor het milieu.