Tips om zelf haren te knippen nu je niet naar de kapper kunt

Nooit had ik gedacht, dat ik ooit een blog zou schrijven met tips hoe je zelf haren kunt knippen.
Nog steeds ben ik van mening, dat je dit beter aan een professional kunt over laten. Maar goed, na verschillende berichtjes van klanten die om hulp vroegen, nu dus toch. In deze corona-tijd moeten we elkaar helpen en soms ook dingen doen, die we nooit voor mogelijk hadden gehouden. Zoals mijn kapsalon sluiten terwijl mijn handen jeuken om aan de slag te gaan. Of voor jullie om zelf haren te gaan knippen, terwijl je liever naar de kapper was gegaan.

Als eerste een waarschuwing! Wees Voorzichtig!!

Het is geen tijd voor heftige veranderingen. Als het mislukt is er geen kapper beschikbaar om de coupe te herstellen en het kan dan een behoorlijke tijd duren voor je er weer fatsoenlijk bij loopt.
Aan de andere kant. Ben je altijd al nieuwsgierig geweest hoe gemillimeterd haar je zou staan? Ik zeg ga ervoor!!

Gebruik een scherpe (kappers)schaar

Gebruik een goede, scherpe schaar met een punt. Dit kan bijvoorbeeld een nagelschaartje zijn, maar de voorkeur heeft een kappersschaar. En een ‘kappersschaar” van een paar euro van de drogist is dus geen echte kappersschaar hè… Een beetje kappersschaar begint zo rond de 30 euro.
Om een beetje een beeld te geven van waar de “echte” kapper mee werkt. De eerste schaar in ons schoolpakket is meestal een schaar van zo’n 65 euro. De gemiddelde kapper knipt met een schaar van 150-200 euro en de kappers, die graag met het beste gereedschap werken kopen een handgemaakte schaar van Japans staal en betalen daar 500-1000 euro voor… Ja, echt waar! Dit is waar wij dagelijks mee werken, we willen de mooiste kapsels maken en dan wil je goed gereedschap.

Maak het haar vochtig

Als het haar nat is plakt het wat beter aan elkaar vast en is het makkelijker om te knippen. Houd je plantenspuit er dus bij en zorg, dat het haar goed vochtig blijft. Let wel op! Nat haar lijkt langer dan droog haar. Knip het dus niet te kort!

Alleen de contouren bijwerken maakt al het verschil

Door alleen de contouren te knippen, dus oren voorzichtig weer vrij, nekharen weghalen en eventueel de pony een klein stukje korter ziet je kapsel er alweer een heel stuk verzorgder uit.

Kleine knipjes

Wanneer je met kam en schaar werkt heb je wat meer controle. Zeker als je hele kleine knipjes zet en niet gelijk veel lengte wegknipt. Zet deze knipjes diagonaal in het haar en knip niet recht. Je knipt dan een soort haaientandjes en een krijgt en mooie vloeiende lijn i.p.v. een botte rechte.

Wenkbrauwen knippen

Bij veel mannen worden de wenkbrauwen flinke borstels als het haar langer wordt. Deze weer netjes maken kun je dit het beste doen met kam en schaar. Kam de haren naar boven en laat de kam in de wenkbrauwen zitten. De haren die er nu uitsteken steken kun je voorzichtig wegknippen.

Toch liever een nieuwe coupe met de tondeuse

Gebruik een tondeuse alleen als het echt helemaal heel kort mag worden (bijna kaal) of om nekharen weg te halen. Kijk goed welk opzetstuk je gebruikt. Zonder opzetstuk wordt het echt kaal. Opzetstukken zijn er meestal van nr.1 (3mm) tot nr. 4 (12mm). Kies liever eerst een lange stand, korter kan altijd nog. Een tondeuse gebruik je op droog haar.

Heb je nog vragen. Neem contact met me op. Ik help je graag!