Plantenkleuring; de betere keus voor je gezondheid, je haar en het milieu!

Wat is plantenkleuring?

Een plantenkleuring is een 100% natuurlijke haarkleuring. Het bestaat uit gemalen planten (zoals cassia, henna en indigo) gemengd met heet water.

Een plantenkleuring hecht aan de buitenste lagen van het haar. Het haar wordt hierdoor dikker en samen met je eigen haarkleur geeft het prachtig resultaat. Kleurverschillen die van nature in het haar aanwezig zijn blijven behouden. Het eigen pigment en de conditie van het haar worden niet aangetast. Het werkt niet alleen als haarverf, maar heeft ook een verzorgende werking op het haar en de hoofdhuid. Een gezonde manier van haren kleuren.

Wat is het verschil met synthetisch kleuren?

In een synthetische haarkleuring zitten chemische en schadelijke stoffen zoals ammonia, resorcinol, mono-ethanol-amine (mea) en parafenyleendiamine (ppd). Deze stoffen komen in contact met je hoofdhuid en ze bestaan uit zulke kleine moleculen, dat ze daardoor ook in je bloedbaan terecht komen. Door deze toevoegingen is het wel mogelijk om je haar op te lichten, iets wat met een plantenkleuring niet kan.
Een synthetische haarkleuring opent de haarschubben, vernietigd natuurlijke pigmenten en zet daarvoor synthetische in de plaats. In plaats van te verzorgen vernietigd het deze haarkleuring het haar.

Wat mag je verwachten van een plantaardige kleuring?

De kleur hecht zich in de buitenste laag van het haar. Hierdoor wordt het eigen pigment van het haar niet aangetast en wordt de conditie van het haar beter. Het resultaat is transparant (de lichte haren blijven lichter/worden feller en de donkere haren blijven donkerder) wat een heel mooi natuurlijk resultaat geeft. Er ontstaat geen lelijke harde uitgroei, zoals bij chemisch kleuren het geval is. Bij kleuren die niet heel afwijkend zijn van de natuurlijke haarkleur ontstaat er wanneer het haar gaat groeien een zachte uitgroei. Door regelmatig kleuren wordt de kleur steeds dieper/intenser. Je haar krijgt meer glans en wordt sterker.

Hoe zit het met de houdbaarheid van een plantenkleuring?

De houdbaarheid van een plantenkleuring is vergelijkbaar met een synthetische kleuring, maar sterk afhankelijk van de producten die je gebruikt. (dit geldt overigens ook voor synthetische kleuringen) Het gebruik van een goede biologische shampoo en conditioner, het niet vaker wassen dan nodig en kouder naspoelen bevorderen de houdbaarheid. Wanneer je de verkeerde producten gebruikt zal je kleur minder goed hechten en sneller terug lopen.

Ook zul je merken, dat hoe vaker je je haar hebt gekleurd met een plantenkleuring hoe voller je haar wordt en hoe langer je kleur mooi blijft.

Heel belangrijk! Siliconen en plantenkleuring gaan niet samen. Siliconen kunnen er namelijk voor zorgen, dat de plantenkleuring niet kan hechten en dus niet pakt of er zo weer afglijdt. Kijk dus voor je aan plantenkleuring begint goed naar je producten en vermijd siliconen!

Voor wie is een plantaardige haarkleuring geschikt?

Voor iedereen die haar eigen haarkleur wil verlevendigen zonder de nadelige bij-effecten. Voor mensen met een allergie voor chemische haarverf. Voor vrouwen, die bewust leven en een natuurlijke oplossing zoeken voor het kleuren van hun haar. Voor iedereen die gezond wil kleuren.

Ben je op zoek naar een heel dekkende kleur, een matte kleur, wil je je haar lichter kleuren of vaak grote veranderingen aanbrengen in je haarkleur, dan is plantaardig kleuren niet geschikt voor jou!

Enkele of dubbele kleuring.

Wanneer je niet veel donkerder wil dan je huidige tint, deze wil opfrissen of meer glans geven, dan heb je voldoende aan een enkele kleuring.

In sommige gevallen is een enkele kleuring niet voldoende. Ik zal je dan een duo kleuring adviseren. Bijvoorbeeld als je donkerder wil kleuren of  veel grijze haren hebt. De haarkleuring zal dan niet in een keer voldoende dekken. Dit komt doordat er te weinig of geen pigment in het haar zit (dit is nodig om een donkere kleur te laten hechten)
De eerste kleuring brengt pigment in het haar en de tweede kleuring zorgt ervoor dat de haarkleuring zo dicht mogelijk bij de gewenste haarkleur komt.

Voordelen plantenkleuring

 • De kleuring werkt samen met je natuurlijke haarkleur, wat zorgt voor een prachtig natuurlijk resultaat

 • Herstelt en verbetert de conditie en structuur van je haar

 • Het voelt heerlijk warm aan bij het aanbrengen van de kleuring

 • Geen schadelijke stoffen op of in je lichaam

 • Het mag worden toegepast bij zwangere vrouwen en personen die chemokuur ondergaan.

 • Geen last van allergische reacties op PPD (of vervangers hiervan)

 • Bij kleuren, die dicht bij de natuurkleur liggen ontstaat geen harde uitgroei. Hierdoor is er geen noodzaak om continu te kleuren

 • Ook kleuren van licht naar donker of bij veel grijs haar is mogelijk. Dit lukt echter niet in een keer. Hiervoor is een dubbele kleuring nodig.

 • Niet schadelijk voor het milieu

Wat is er niet mogelijk met plantenkleuring

 • Je haar kan niet lichter gekleurd worden met een plantenkleuring. Hier is altijd chemie bij nodig.

 • Mocht je uiteindelijk toch weer willen overstappen naar chemische haarkleur, dan is voorzichtigheid geboden. Een zelfde kleur is mogelijk, maar lichter vaak niet meer.

gratis Advies

Wanneer je erover denkt over te stappen op plantenkleuring, plan ik graag eerst een advies gesprek met je in. Ik kan je dan nog meer vertellen over de voor- en nadelen van een plantenkleuring en we kunnen samen kijken wat voor jou de beste keus is.
 
Hier vind je enkele voorbeelden plantenkleuring