Zelf je haar kleuren met plantenkleuring

De mooiste plantaardige haarkleuringen krijg je natuurlijk bij de natuurkapsalon. Een natuurkapper weet waar ze mee bezig is, hoe ze de kleur het beste kan aanbrengen en voegt vaak wat extra’s aan de kleur toe om het nog mooier te maken. Maar soms heb je gewoon echt geen tijd om bij de kapper in de stoel te gaan zitten, is de afstand te ver, heeft je kapper geen tijd of wil je echt alleen even “snel” dat voorste randje bijgewerkt hebben. Kortom, je wil zelf je haar kleuren met plantenkleuring. En dan krijg ik vaak de volgende vraag…

Verkoop je ook de plantenpoeder, zodat ik zelf thuis mijn haar kan kleuren?

Ja, maar niet zomaar aan iedereen. Ik zal proberen uit te leggen waarom.

Een plantenkleuring is maatwerk. Hoe een kleur uitpakt op jou haar is afhankelijk van verschillende factoren. De kleur die het nu heeft, de dikte van je haar, maar ook de conditie van je haar spelen hierbij een belangrijke rol. Het is dus niet zo, dat ik als je je haar donkerbruin wil hebben je er een plantenpoeder donkerbruin op zet en dat die ook altijd donkerbruin wordt. Op elke haar kan een kleur weer net even iets anders uitpakken en soms is het even zoeken naar de perfecte samenstelling.

Voor ik een plantenkleuring verkoop voor thuisgebruik wil ik je daarom minimaal 1x bij mij in de salon gekleurd hebben. Ik kan dan een kleur samenstellen die past bij jouw wensen en haar. Pas wanneer we de perfecte samenstelling voor jou hebben gevonden, die het resultaat geeft waar jij blij mee bent, kan ik je plantenpoeder voor thuis verkopen.

Wat je nodig hebt:

Plantenpoeder
Warm water
Een grote schaal
Garde/Klopper
Kwast
Handschoenen
Plastic folie (bij blonde tinten niet altijd nodig)
evt. oude kleding en handdoeken

7 stappen om je haar te kleuren

1. Zorg voor schoon en droog haar (geen conditioner gebruiken)
Voor de beste hechting van de kleuring is het belangrijk, dat het haar goed schoon is. Er mogen geen siliconen in het haar aanwezig zijn. Wanneer je producten met siliconen erin gebruikt hebt, dan is het raadzaam om je haar eerst te detoxen met een kleibehandeling. 

2. Doe de plantenpoeder in een schaal en meng het met een garde, meng beetje bij beetje water erbij tot het mooi glad is en ongeveer de dikte van yoghurt heeft. 

3. Breng het mengsel aan op het haar. (Let erop, dat je goed doorwerkt)
Je kunt het beste bovenop een middenscheiding maken en daar beginnen met inzetten. Breng het mengsel dik aan en druk het stevig op het haar. Over het algemeen hoef je alleen de uitgroei in te zetten, omdat de rest al gekleurd is. Zijn je lengtes wat terug gelopen en wil je die opfrissen. Zet dan je lengtes pas de laatste paar minuten in. (De kleur wordt te donker en te fel als je je lengtes iedere keer inzet)
Het is verstandig handschoenen aan te trekken. De kleur trekt ook in je huid en nagels.

4. Pak je haar in in plastic folie of doe er een douchemutsje overheen.
Dit zorgt ervoor dat de kleuring warm en vochtig blijft en daardoor beter kan inwerken.
Het is niet bij alle kleuren nodig om dit te doen. Op de gebruiksaanwijzing op je voorpakking vind je terug of dit voor jouw kleur nodig is.

5. Laat het inwerken.
Hou de inwerktijd aan, die op de verpakking staat. Langer of korter inwerken zorgt voor een ander resultaat.

6. Heel goed uitspoelen en eventueel nawassen met shampoo.
Of je wel of niet moet nawassen is afhankelijk van de gewenste intensiteit van de kleur. Wil je dat de kleur nog donkerder of roder wordt, was het dan niet na. Het werkt dan nog even door. Is de kleur goed, dan kun je het haar nawassen. 

7. Gebruik ALTIJD een conditioner nadat je het hebt uitgespoeld.
Een conditioner zorgt ervoor, dat de pH-waarde van het haar weer hersteld wordt. Hierdoor blijft je kleur langer mooi en je haar gezonder. Laat het even een paar minuten inwerken voor je het weer uitspoelt.

Nog een paar tips en aandachtspunten.

– Leg een vochtig doekje klaar voor als je knoeit, dan kun je het gelijk weg vegen.
– Uitspoelen onder de douche is makkelijker. (Trek dan wel iets aan met een wijde hals of knoopjes) Zo hoeft het niet over je hoofd wanneer je het gaat uitspoelen.
– Maak direct na het uitspoelen je bad of douche goed schoon. De plantenkleuring kan er anders intrekken en vlekken geven.
– Let ook op met lichte handdoeken, kleding en beddengoed. Wanneer het haar net gekleurd en nat is zou het, vooral bij de rode tinten, kunnen afgeven.

De kleuring heeft ongeveer 48 uur nodig om zich volledig te ontwikkelen. De kleur zal nog wat dieper worden.

Heel belangrijk! Siliconen en plantenkleuring gaan echt niet samen. Siliconen kunnen er namelijk voor zorgen, dat de plantenkleuring niet kan hechten en dus niet pakt of er zo weer afglijdt. Kijk dus goed naar je producten en vermijd siliconen!

 

 

Wil je meer weten over plantenkleuring kijk dan ook op deze pagina.