Zijn siliconen slecht voor je haar?

Veel haarproducten bevatten siliconen. Ze zorgen ervoor, dat je haar gladder wordt en er gezonder uitziet, maar echt gezond zijn ze niet.

Wat zijn siliconen en wat doen ze?

Het is een synthetische stof gemaakt van silicium (kiezel) en zuurstof. Het is een rubberachtig onbreekbaar materiaal. Het wordt vaak toegevoegd aan haarproducten om een beschermend laagje om het haar te leggen. Het maakt het haar waterafstotend, gladder, zachter, glanzender en makkelijker doorkambaar. Klinkt goed hè, maar helaas, dat is het niet. Het doet namelijk helemaal niets om je haar te voeden. 

Sterker nog, wanneer je dit veelvuldig gebruikt, sluiten de siliconen je haar en de huid geheel of gedeeltelijk af. Ze ontregelen daarmee het natuurlijk evenwicht van de huid, wat ervoor kan zorgen, dat je haar sneller vet is, meer jeukt en trekkerig aanvoelt. Je haar gaat zwaar en futloos aan voelen. Ingrediënten, die wel een verzorgende werking hebben kunnen niet meer bij je haar en hoofdhuid komen en uiteindelijk raakt je haar (nog meer) uitgedroogd en beschadigd.

Siliconen in producten worden ook gebruikt om de werking van agressieve reinigers, die het haar beschadigen, te verbloemen. Haar wat chemisch behandeld en kapot is lijkt zo soms wel gezonder. Een siliconenlaagje verbergt dus de ware aard van het haar

Gaan siliconen samen met een plantenkleuring?

Nee, absoluut niet! Doordat ze zich hechten aan de buitenkant van het haar en je haar gladder maken is het voor een plantenkleuring niet meer mogelijk zich vast te hechten aan het haar. We krijgen dan geen goede dekkracht en de kleur glijdt zeer snel weer uit het haar.

Zijn siliconen slecht voor het milieu?

Ja zeker! Ze zijn slecht afbreekbaar. Via het doucheputje komt deze troep zo in ons milieu terecht.

Hoe weet ik of er siliconen in mijn product zitten?

De meeste siliconen ingrediënten eindigen op -cone, of -siloxane. Als je de ingrediëntenlijst van je product hierop scant, dan kom je een heel eind.

Kan ik die siliconen weer verwijderen uit mijn haar?

Dat kan, wanneer je een keer een product met siliconen hebt gebruikt, dan kan dit door je haren te wassen met een wat sterker reinigende shampoo (dan wel een onder siliconen hè) Heb je langdurig producten gebruikt, die siliconen bevatten, dan wordt het wel wat lastiger. Je kunt dan het beste starten met een Detox behandeling. Een detox zuivert zowel de hoofdhuid als het haar grondig van vuil, productresten, build-up en siliconen. Daarnaast kan het verstandig zijn om ook nog een tijdje je haren te wassen met een wat sterker reinigende shampoo, dit omdat de detox niet altijd in staat is om alle siliconen te verwijderen.
Wil jij graag starten met een detox behandeling? Maak hier je afspraak.

Mijn advies:

Bekijk de ingrediëntenlijst van je haarproduct kritisch en vermijd siliconen. Kies voor natuurlijke producten zonder siliconen en andere schadelijke ingrediënten. Producten die je haar echt voeden, vriendelijk zijn voor je haar, hoofdhuid en voor het milieu.